Doskonały przepis na wyjątkowo aromatyczne bezglutenowe muffinki piernikowe, które swoim kuszącym smakiem idealnie wpisują się w jesienny, zimowy i świąteczny czas. Dzięki bezglutenowym i bezlaktozowym składnikom są wspaniałymi łakociami dla alergików pokarmowych i osób nietolerujących glutenu, ale oczywiście nie tylko! Piernikowe mufinki są tak pyszne, że podbiją podniebienie każdego łasucha, bez względu na to czy ma alergie pokarmową, czy może jeść dosłownie wszystko!
- 150 g margaryny
- 200 g miodu
- 50 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 250 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 Pauly
- ½ torebki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175⁰ C. W jednej misce ubij masło z miodem do kremowej konsystencji, dodaj cukier i jajka jedno po drugim – całość dobrze wymieszaj. W drugiej misce umieść suche składniki – mąkę 3pauly, proszek do pieczenia i przyprawy, także dokładnie wymieszaj. Następnie łyżka po łyżce dodawaj suchą mieszankę do mokrej i chwilę mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż blachę do mufinek papierowymi foremkami i nałóż do nich równe porcje ciasta.
Foremki powinny być napełnione mniej więcej do połowy. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika.
Sposób pieczenia: 175 ⁰ C (w gorącym powietrzu 160⁰ C) na środkowej półce, ok. 20 min.
Po schłodzeniu udekoruj białym lukrem, skórką pomarańczową i oprósz odrobinką kakao lub cynamonu, albo wedle uznania użyj swoich ulubionych sposobów dekoracji.
Smacznego!