Rola, jaką pełnią w organizmie człowieka witaminy oraz minerały jest powszechnie znana. Nie zawsze jednak pamiętamy o prawidłowej diecie, która zapewni dostarczenie ich do organizmu w wystarczających ilościach. Szczególnie dotyczy to pierwiastków, które są słabo przyswajalne lub występują w pożywieniu w niewielkim stężeniu.
Szczególne właściwości cynku
Cynk wpływa korzystnie na rozwój i regenerację tkanek, w tym również rozwój płodu. Odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego i odpornościowego. Na przykład, aby zwiększyć odporność dzieci na infekcje, lekarze zalecają przyjmowanie preparatów zawierających znaczne ilości cynku. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w artykule Jak wzmocnić układ odpornościowy dziecka?. Stwierdzono, że cynk aktywuje w mózgu obszary odpowiedzialne za smak, zapach i pamięć. Pierwiastek ten odpowiada także za stan naszej skóry. Niektóre źródła podają, że wykazuje również działanie przeciwnowotworowe.
Skutki niedoboru cynku
Cynk należy do mikroelementów, czyli pierwiastków, które występują w ciele człowieka w ilościach śladowych. Jego zapotrzebowanie dzienne jest niewielkie i wynosi od 10 do 12 mg, jednak niedobór wywołuje zaburzenia w funkcjonowaniu całego organizmu człowieka.
Niestety, cynk bardzo słabo się wchłania w układzie pokarmowym i do jego niedoboru dochodzi stosunkowo często. Objawia się to nawracającymi infekcjami, wypadaniem włosów i łamliwością paznokci, skóra staje się sucha i pojawiają się na niej wysypki i egzemy, a rany trudno się goją. Występują problemy z koncentracją, może pojawić się depresja. Osoby z niedoborem cynku czują się osłabione, mają często problemy ze wzrokiem i tracą apetyt. Może nawet dojść do anemii.
Naturalne źródła cynku
Cynk jest łatwiej przyswajalny z produktów mięsnych niż roślinnych. Jego wchłanianie utrudnia picie alkoholu i spożywanie dużych ilości cukru. Również osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego oraz kobiety w ciąży są bardziej narażone na niedobór cynku. Do najbogatszych, naturalnych źródeł tego pierwiastka należy mięso i jego przetwory, podroby oraz ryby i owoce morza. Cynk można znaleźć również w fasoli i innych roślinach strączkowych, jajkach i nabiale. Występuje też w produktach pełnoziarnistych, otrębach, orzechach, pestkach dyni, gorzkiej czekoladzie i niektórych ziołach (np. w pokrzywie, rumianku, mniszku lekarskim i szałwii). Dużo ciekawych informacji o znaczeniu cynku w funkcjonowaniu organizmu człowieka można znaleźć na stronie lactoral.pl.
W okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest osłabiony i szczególnie narażony na infekcje, warto uzupełniać dietę o suplementy zawierające cynk, których szeroką gamę znaleźć można we wszystkich aptekach, bez recepty.