Moda na picie świeżo wyciskanych soków to nie tylko chwilowy trend, ale także dobra tendencja w przypadku osób, które chcą dbać o swoją linię, kondycję i zdrowie.
By tworzyć tego rodzaju napoje z różnych roślin, należy wyposażyć się w odpowiednie urządzenie. Najkorzystniejszym wyborem będą wyciskarki do soków, chociaż najbardziej popularnym sprzętem jest w dalszym ciągu tradycyjna sokowirówka. Dlaczego można powiedzieć, że wyciskarka ma więcej zalet?
Wyciskarka a sokowirówka
Mechanizmem pracy sokowirówek jest cięcie i szatkowanie czy też przecieranie warzyw, co wiąże się z utratą ważnych składników odżywczych. Dodatkowo da się za ich pomocą przyrządzić soki jedynie z warzyw i owoców zawierających w sobie dużo wody. Dzieje się to z wykorzystaniem wysokich obrotów, przez co wzrasta temperatura soku, To także wpływa na niszczenie witamin i minerałów.
Tymczasem, wyciskarka jak sama nazwa wskazuje wyciska rośliny, traktując je w taki sposób, że każdy składnik odżywczy jest zachowany i trafia do soku. Za jej pomocą można przetwarzać nie tylko warzywa i wcale soczyste, ale także zioła, banany czy truskawki, czy szpinak, nie zawierające w sobie zbyt dużo wody. Dzięki temu można uzyskać sycące, pełne błonnika koktajle.
Wyciskarki wolnoobrotowe są wyposażone w ceramiczne elementy, które powoli wyciskają sok z produktów. Co prawda przygotowanie soku trwa nieco dłużej, jednakże nie traci się w ten sposób żadnych witamin, także dlatego, że nie powstaje w tym procesie wysoka temperatura. Wyciskarka pozwala odsączyć sok zawarty w przestrzeniach międzykomórkowych roślin, zaś ta ciecz jest niezwykle wartościowa dla zdrowia i odżywcza.
Ponadto z tej samej porcji warzyw czy owoców otrzymać można więcej soku, niż w przypadku wykorzystania sokowirówki. Na początek wcale nie trzeba inwestować bardzo dużo pieniędzy w sprzęt. Wystarczy postawić na urządzenie ze średniej półki cenowej. Te koszty bardzo szybko się zwrócą, jeżeli na co dzień pije się sok z kartonów który z resztą nie jest tak zdrowy, jak ten wyciskany. Zawiera dodatkowym cukier, niekiedy konserwanty i jest produkowane z małej ilości owoców.