Poniżej przedstawiam spis przypraw/ziół, z którymi większość się zetknęła. Posiadają one dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Kurkuma, czyli szafran indyjski – działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Prawdopodobnie opóźnia też rozwój demencji.
Chili – ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, odchudzające.
Pieprz czarny – pobudza wydzielanie soków trawiennych i zwiększa ukrwienie tkanek. Zbyt duża ilość tej przyprawy może działać drażniąco na przewód pokarmowy.
Cynamon – obniża poziom cukru we krwi osób z cukrzycą typu 2. Charakteryzuje się także właściwościami obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów
Imbir – świetny środek na dolegliwości żołądkowe, bez względu na to, czy ich przyczyną jest ciąża, choroba lokomocyjna czy chemioterapia. Opóźnia też procesy starzenia.
Czosnek – hamuje wzrost bakterii, grzybów i pasożytów. Zażywanie czosnku pomoże obniżyć ciśnienie krwi i zapobiec udarom.Sięganie po niego obniża też ryzyko rozwoju raka.
Rozmaryn – neutralizuje aminy heterocykliczne powstające przy obróbce termicznej mięsa. Aminy te posiadają właściwości mutagenne, w związku z czym sprzyjają rozwojowi nowotworów.
Bazylia – świetnie łagodzi stres. Ma działanie łagodzące niestrawności i bóle głowy.
Kminek – działanie rozkurczowe na przewód pokarmowy, wzmaga apetyt. Zapobiega wzdęciom i dolegliwościom trawiennym.
Majeranek – pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach. Dodatkowo ma działanie lekko przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Oregano – pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwia tym samym trawienie.
Tymianek – działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, trawienne, wykrztuśne (wykorzystuje się go przy produkcji syropów na kaszel). Uwaga – nadmiar tymianku może mieć działanie trujące!
Autor: Albert Kośmider