Green magma – co to jest i jakie ma właściwości

Green magma tłumacząc z języka angielskiego oznacza zieloną magmę. Robi ona ostatnio furorę, zwłaszcza w kręgach skupionych wokół zdrowej żywności. Pod tym tajemniczym pojęciem kryje się tak naprawdę zielony jęczmień. Czym on jest i jakie ma właściwości – o tym między innymi w niniejszym artykule.

 

Zielony jęczmień – zboże nad zbożami

Zboża występują w wielu produktach spożywczych, głównie w pieczywach, mąkach, kaszach, olejach, syropach i wódkach. Słyną ze swoich zdrowotnych właściwości, bo zawierają wielce cennych substancji, w tym witaminy z grupy B. Wśród najpopularniejszych zbóż wymienia się pszenicę, żyto, proso,  sorgo, owies, pszenżyto, ryż, kukurydzę oraz jęczmień. Tego ostatniego rośnie na Ziemi wiele gatunków, a jeden z nich to zielony jęczmień, określany niekiedy też młodym jęczmieniem. Zielony jęczmień, zalicza się do tak zwanych superfoods, czyli produktów spożywczych bogatych w cenne dla nas substancje. Inne superfoods to na przykład dzika róża, żeń-szeń, czosnek, czystek, mniszek pospolity, czarny bez, melisa, malina, jeżyna, jagoda, czy poziomka. Zielony jęczmień okazuje się prawdziwą bombą energetyczną dla zdrowia oraz dla urody.

Green magma – zielony jęczmień w natarciu

Green magma to preparaty wyrabiane z zielonego jęczmienia i służące jako suplement diety w formie tabletek lub proszków do rozrabiania koktajli. Tak naprawdę zielony jęczmień nie został teraz odkryty, lecz teraz został odkryty na nowo. Najpierw stał się hitem w Stanach Zjednoczonych i w Kanadzie, a następnie w Europie i Azji. Jego popularność zrodziła się na kanwie tego, że skutecznie wspomaga odchudzanie, aczkolwiek to tylko jedna z wielu jego zalet. Zielone pędy jęczmienia zbiera się gdy uzyskują rozmiar mniej więcej trzydziestu centymetrów, bo wówczas zawierają już najwięcej zmagazynowanych składników. Poddaje się je suszeniu metodą iliofilizacji w dość niskiej temperaturze, aby zachować jak najwięcej minerałów i witamin. W ten sposób uzyskuje się ekstrakt dla zielonej magmy.

Dowiedz się więcej o Green Magma.

Cudowne właściwości zielonego jęczmienia

Zielony jęczmień kryje najważniejsze dla naszego funkcjonowania pierwiastki i związki. Wśród makroelementów i mikroelementów królują żelazo, magnez i wapń. Wśród witamin króluje witamina C. Ponadto zawiera on chlorofil, czyli zielony barwnik odpowiadający za kolor roślin. Chlorofil stanowi swojego rodzaju odpowiednik naszej hemoglobiny u roślin. O ile jednak hemoglobina ma kolor czerwony, bo w centrum jej układu porfirynowego jest żelazo, o tyle chlorofil ma kolor zielony, bo w centrum jego układu profirynowego jest magnez. Nie zmienia to faktu, że chlorofil, podobnie jak hemoglobina stymuluje wzrost działania układu immunologicznego. Podsumowując, za sprawą cennych składników, zielony jęczmień buduje naszą odporność. Błonnik w nim zawarty stymuluje natomiast trawienie, a co za tym idzie proces chudnięcia. Wreszcie odznacza się on też właściwościami oczyszczającymi z toksyn i zarazków, zapobiegając infekcjom i stanom zapalnym. Rzutuje to na poprawę zdrowia i jednocześnie poprawę urody.