Otyłość, to choroba XXI wieku. Dotyka coraz więcej osób na całym świecie, w tym także 20 % Polaków – mężczyzn i kobiet w średnim wieku. Winne są szybkie tempo życia, brak ruchu, a przede wszystkim – złe nawyki żywieniowe.
Na świecie lawinowo przybywa osób otyłych, także wśród dzieci i młodzieży. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization: WHO) bije na alarm. W ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci częstość występowania otyłości potroiła się. Obecnie, w większości krajów, 30% – 80% dorosłych ma nadwagę.
W Polsce, odsetek otyłych wśród osób pełnoletnich wynosi 20 procent. Nadwagę ma ponad połowa Polaków. Główną przyczyną narastania tego problemu jest brak aktywności fizycznej, chaotyczne, nieregularne spożywanie posiłków, nieświadome spożywanie kalorii, a przede wszystkim popularność fast-foodów i niezdrowa dieta. Światowy Dzień Walki z Otyłością to okazja do zastanowienia się nad zmianą trybu życia i impuls do wprowadzenia zdrowych nawyków na co dzień.
Oliwki, czyli stawiaj na zdrowe przekąski!
Jak jeść aby nie tyć? Elementem zdrowej diety mogą być z powodzeniem hiszpańskie oliwki, które nie tylko wyśmienicie smakują, ale są fit! Oliwki mają o 70% mniej tłuszczu niż inne popularne przekąski.
Są bogate w witaminy z grupy B, C i E, prowitaminę A, a także związki mineralne – głównie wapń, fosfor, potas, cynk i żelazo. Ponadto oliwki kryją w sobie cenne polifenole i dobroczynne tłuszcze – związki, które mają działanie przeciwrodnikowe, a tym samym przeciwstarzeniowe. Na tym nie koniec walorów tej przekąski. Oliwki i produkowana z nich oliwa uważane są za roślinny lek w pełnym tego słowa znaczeniu. Zawierają duże ilości kwasu oleinowego, który wpływa na obniżenie poziomu „złego cholesterolu”, podnosząc zarazem poziom tego „dobrego”. Zapobiega też miażdżycy i nowotworom. Powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.
Hiszpańskie oliwki są też jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Jednym z powodów, dla których dieta ta znalazła się w tak prestiżowym gronie jest m.in. długowieczność ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego, która na co dzień zajada się oliwkami. Mężczyźni żyją tu ponad 78 lat, a kobiety o sześć lat dłużej.
Lista argumentów przemawiających za hiszpańskimi oliwkowymi, zdrowymi przekąskami jest długa. Dlatego, nie tylko z okazji Światowego Dnia Walki z Otyłością warto po nie sięgać. Sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, dań gorących, drinków czy nawet deserów. Są różnorodne pod względem kolorów – występują w barwach od zielonego, poprzez odcień różu i fioletu, po czerń. Spotkać je można w różnych formach: z pestką, drylowane czy siekane. Dostępne są także oliwki nadziewane, np.: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną, czy serem.
Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się też w polskiej kuchni. Zielone, czy czarne, a może te nadziewane? Wszystkie smakują wyśmienicie. To idealna przekąska, która oprócz słonecznego ciepła kryje w sobie niewiele kalorii – 7 oliwek to tylko 37 kcal i całe mnóstwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów. Jeżeli chcemy stosować zdrową i zrównoważoną dietę warto dodać hiszpańskie oliwki do codziennego menu. Poniżej polecamy przepisy z hiszpańskimi oliwkami w roli głównej, dzięki którym w kilka minut wyczarujemy zdrowe i smaczne przekąski.
Przepisy na hiszpańską oliwkę
Zielone hiszpańskie oliwki z pesto z rukoli, anchois i suszonych pomidorów
Składniki: zielone hiszpańskie oliwki, czosnek, rukola, bazylia, ser Manchego, orzeszki piniowe, oliwaz oliwek extra virgin, kilka kropel soku
z cytryny, suszone pomidory w occie, anchois, sól.
Sposób przygotowania: Włóż wszystko oprócz hiszpańskich oliwek
do blendera. Zmiel dokładnie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed samym podaniem do mieszanki dołóż hiszpańskie oliwki.
Czarne hiszpańskie oliwki ze świeżym szpinakiem
Składniki: czarne hiszpańskie oliwki, pokrojone anchois, oliwa z oliwek extra virgin, pieprz, ocet jabłkowy, podsmażony czosnek, szpinak, sól.
Sposób przygotowania: wymieszaj ocet jabłkowy z oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Dodaj pokrojone anchois i wymieszaj wszystko z liśćmi szpinaku.
Po dokładnym wymieszaniu dodaj czarne hiszpańskie oliwki. Dobra rada: Jeśli lubisz – możesz dodać posiekany koper – będzie doskonale pasował!
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl