Jakie płatki kwiatów urozmaicą herbaciany susz?

Mamy je w ogródkach lub na działkach, ale też na balkonach i parapecie. Rosną na dziko, na łąkach. Kwiaty, bo o nich mowa, to nie tylko ozdoba i źródło pięknego zapachu, lecz istotny element naszej historii. Obecne w mitologii, biblii, a szczególnie w folklorze, gdzie są stałym motywem. Są ogromną inspiracją dla artystów i poetów. Płatki różnych kwiatów wykorzystuje się też w kuchni. Służą jako ozdobny czy dodający smaku dodatek, ale też… afrodyzjak. Wybrane płatki lub całe części kwiatów możemy też znaleźć w naparach herbacianych.

Jakie mają właściwości?

Historia kwiatów sięga właściwie prehistorii. Najstarszy kwiat pochodzi jeszcze z okresu wczesnej jury, a jego skamieniałości odnaleziono na terenie współczesnych Chin. W starożytności płatki kwiatów ozdabiały ołtarze bogów oraz różne uroczystości, jak igrzyska. Od kwiatów pochodzą niektóre imiona bogów, jak grecki Narcyz czy rzymska bogini Flora.

W średniowieczu z kolei motywy florystyczne były wykorzystywane w płaskorzeźbach, zdobieniach katedr i kościołów, meblach. Od epoki wiktoriańskiej do dziś, kwiaty – oprócz funkcji zdobniczej – stały się także gestem, symbolem podziękowań, wdzięczności i miłości. Kwiaty dzielą się też na te jadalne, posiadające niesamowity aromat, które z powodzeniem możemy wykorzystać w potrawach, ale też gorących naparach.

Dlaczego płatki poszczególnych roślin ozdobnych są tak chętnie wykorzystywane są w mieszankach herbat?

Klasyczna róża

Zapewne wielu z nas pamięta słodkawy smak i zapach naparu z róży z przydomowego, babcinego ogródka, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Nic dziwnego – róża działa przeciwzapalnie, wzmacnia organizm od środka i jest naturalnym źródłem witaminy C, tak ważnej w okresie przeziębień. Właściwości lecznicze róży doceniali ludzie starożytni, stosując ją jako lek na ból brzucha czy polepszenie trawienia.

Napary herbaciane z dodatkiem róży mogą także pić kobiety w ciąży, gdyż zawiera cenny kwas foliowy, wpływający na prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Poza tym kwiat róży to także świetny element aromatyzujący. Najczęściej możemy go spotkać jako dodatek do herbat czarnych i zielonych. Wyczuwalny delikatny różany smak wpływa na aromat całego naparu.

Pachnący jaśmin

Kwitnący krzew jaśminu posiada białe lub żółte kwiaty. Określany jako cesarska perła kwiat jaśminu możemy kojarzyć z opowieści, w których pąki otwierają się nocą. To właśnie dlatego zbiera je się wczesnym porankiem i umieszcza w wychłodzonym pomieszczeniu, aby nie traciły zapachu i nie zwiędły.

Dlaczego herbata z dodatkiem jaśminu cieszy się coraz większą popularnością? – Na pewno ze względu na jej słodką woń i niezwykle delikatny aromat, nieporównywalny do innych naparów. Najczęściej dodatek jaśminu możemy znaleźć odmianach herbat zielonych, charakteryzujących się łagodnym smakiem i krótkim czasem zaparzania.

Aby w pełni cieszyć się zarówno aromatem, jak i korzystnymi dla zdrowia właściwościami naparów kwiatowych sprawdźmy, czy komponenty mieszanek herbacianych pochodzą z organicznych plantacji – mówi Piotr Duniec, ekspert English Tea Shop Polska. Jaśmin ma także korzyści zdrowotne: z pomocą zielonej herbaty chroni organizm przed wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za starzenie się oraz poprawia pracę układu krwionośnego.

Można ją także stosować zewnętrznie na oparzenia lub jako odświeżający tonik do przemywania twarzy.

Urokliwy hibiskus

Pochodząca z Chin ketmia, potocznie hibiskus, to roślina o wyjątkowo pięknych tropikalnych kwiatach. Jest symbolem narodowym Korei Południowej, często można ją spotkać w motywach hawajskich i filipińskich oraz… w naszych doniczkach. Jednak jeszcze częściej hibiskus wykorzystywany jest jako aromatyzujący dodatek do herbat o prozdrowotnych właściwościach.

Odmianą hibiskusa, używaną w mieszankach herbacianych jest afrykańska ketmia szczawiowa, nazywana hibiskusem szczawiowym. Podobnie jak róża, odpowiada za zwiększenie odporności dzięki dużej zawartości witaminy C oraz złagodzenie stanu zapalnego. Kwiaty hibiskusa doceniają także osoby będące na diecie odchudzającej, ponieważ wspomaga proces trawienny i działa oczyszczająco.

Na rynku dostępne są różne odmiany herbat z dodatkiem hibiskusa: od codziennej czarnej po bardziej egzotyczny, wyciszający czerwonokrzew – rooibos lub ziołowy miks.

Uspokajająca lawenda

Choć kojarzy się nam przede wszystkim z fioletowymi polami upraw w Prowansji, to jest też znana ze swojego charakteru relaksującego. Aromatyczna lawenda jest chętnie wykorzystywana jako składnik wszelkich mieszanek herbacianych ułatwiających zasypianie i uspokajających.

Dzieje się to za sprawą olejku lawendowego, zawierającego różne substancje zapachowe, odpowiadające za łagodzenie stresu, usuwanie napięcia nerwowego i wyciszenie. Stąd tak cenione są wszelkie gorące napary herbaciane z lawendą pite przed snem, aby uspokoić umysł i odprężyć ciało. Oprócz tego, herbaty z dodatkiem kwiatów lawendy poprawiają nastrój i wspomagają procesy trawienne.

Kwiaty, które zazwyczaj widujemy w wazonach, doniczkach i ogródkach możemy z powodzeniem używać jako dodatki do herbaty. Zmienimy wtedy napar w pełen aromatu i właściwości wpływających pozytywnie na organizm. Dzięki nim możemy nie tylko poprawić sobie nastrój, ale także odprężyć, wyciszyć lub pomóc w zwalczaniu infekcji.

Warto włączyć do codziennych rytuałów kubek gorącego naparu z jednym z kwiatowych dodatków, aby poczuć jego korzystne skutki.