Jedzenie, które wpływa na naszą urodę

Kondycja skóry, włosów i paznokci jest odzwierciedleniem stanu naszego zdrowia. Niedobór witamin i składników mineralnych w organizmie odbija się na ich wyglądzie. Dlatego, zamiast wydawać fortunę na kosmetyki i suplementy, należy zadbać o dobrze skomponowaną i zrównoważoną dietę. Jakie pożywienie najbardziej sprzyja naszej urodzie?

Przede wszystkim białko
Białko, czyli podstawowy budulec większości tkanek ciała, jest konieczne, aby skóra wyglądała ładnie i młodo. Komponując swój jadłospis, warto wybierać białko pełnowartościowe, pochodzące z chudego nabiału, chudego mięsa, jaj i ryb.

Dobroczynne kwasy Omega 3 i 6
Każda komórka naszej skóry chroniona jest tzw. płaszczem lipidowym, który warunkuje jej prawidłowe funkcjonowanie i zdrowy wygląd. Brak kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9 w jadłospisie, oznacza także ich brak w płaszczu lipidowym. Występuje wówczas wysuszenie i nadmierne złuszczanie się naskórka. Skóra staje się wówczas wrażliwa, bardziej narażona na wszelkiego rodzaju szkodliwe czynniki zewnętrzne oraz szybsze starzenie. Kwasy Omega 3 występują głównie w tłustych morskich rybach, takich jak: łosoś, makrela czy halibut. Kwasy te w mniejszych ilościach znajdziemy także w żywności pochodzenia roślinnego, czyli głównym źródle kwasów Omega 6, m.in. oleju z siemienia lnianego, pestkach dyni, sezamie i orzechach włoskich.

Hiszpańskie Oliwki – źródło kwasów Omega 9
Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 9, których głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy, występują przede wszystkim w Hiszpańskich Oliwkach. Kwas oleinowy jest budulcem każdej komórki naszego organizmu. Zdrowe tłuszcze, które kryją w sobie Hiszpańskie Oliwki, mają także działanie przeciwrodnikowe, a tym samym przeciwstarzeniowe. Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 9 są od dawna cenione w kosmetyce za utrzymywanie cery w doskonałej kondycji. Spożywane regularnie zmiękczają, nawilżają i wygładzają skórę oraz chronią ją przed negatywnymi czynnikami środowiska zewnętrznego.

Witaminy młodości
Do codziennego jadłospisu powinny być również włączone produkty zawierające całą serię witamin młodości, do których należą przede wszystkim w witaminy z grupy B, C i E oraz prowitamina A.

Ich zadaniem jest łagodzenie schorzeń skórnych, dbałość o nawilżoną, pozbawioną trądziku cerę, lśniące i gęste włosy oraz piękne paznokcie. Doskonałym źródłem wszystkich tych witamin są Hiszpańskie Oliwki.

Cynk – pierwiastek zdrowia i młodości
Aby zachować zdrowie i urodę konieczne jest spożycie niezbędnych minerałów. Szczególne znaczenie dla zdrowia i wyglądu skóry, włosów i paznokci ma cynk. Chroni on komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników, jest odpowiedzialny za jędrność i koloryt skóry oraz pracę gruczołów łojowych.

Jego niedobór powoduje łamliwość włosów i paznokci. Znajdziemy go m.in. w owocach morza, rybach, orzechach, pestkach dyni czy wyżej wspomnianych Hiszpańskich Oliwkach. Te niepozorne kuleczki są także bogate w wapń, który zapewnia twardość i wytrzymałość naszym paznokciom oraz żelazo – jego niedobór sprawia, że cera staje się poszarzała, zaczynają nam wypadać włosy i łamać się paznokcie.

Oliwkowe obżarstwo dla zdrowia
To nie żart! Hiszpańskie Oliwki można jeść i jeść bez końca. Oprócz niewątpliwie wyśmienitej przyjemności, z pewnością skorzysta na tym nasz organizm. To idealna lekka przekąska, która oprócz słonecznego ciepła kryje w sobie niewiele kalorii – 7 oliwek to tylko 37 kcal i całe mnóstwo wartości odżywczych, witamin, mikroelementów i błonnika. Mają o 70% mniej tłuszczu niż inne popularne przekąski. Zalecane dzienne spożycie oliwek dla zdrowego dorosłego człowieka wynosi 25 gramów,
tj. około 7 sztuk.

Wygląd naszej cery, włosów i paznokci w dużej mierze zależy od naszej diety. Dlatego do codziennego jadłospisu, powinniśmy włączyć: produkty pełnoziarniste, warzywa, chude mięsa, jajka, nasiona roślin strączkowych, kiełki, ryby morskie, orzechy, migdały, pestki, oleje roślinne, owoce oraz Hiszpańskie Oliwki.