Musli – zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia!

Domowe musli to mieszanka surowych ziaren, orzechów i suszonych owoców, którą można przygotować w bardzo łatwy i szybki sposób.

Samodzielnie przygotowane musli ma zwykle mniej cukru i kalorii niż większość dostępnych płatków śniadaniowych. Będzie posiadało też więcej błonnika, dzięki czemu wspomoże funkcjonowanie układu pokarmowego.

Jakie korzyści ma spożywanie musli?

Musli to silne źródło przeciwutleniaczy, które skutecznie zapobiegają wielu chorobom. Taki pomysł na śniadanie zdecydowanie pomoże w osiągnięciu wymarzonej wagi, choć wielu z Was słyszało iż nie jest najzdrowszym śniadaniem. Jeśli jednak przygotujecie musli używając naszego przepisu, możecie mieć pewność, że pierwszy posiłek dnia będzie zdrowy i niskokaloryczny. Nadszedł czas by zrobić domowe musli!

Jak zrobić domowe musli?

Własnoręcznie wykonane musli to doskonała alternatywa dla płatków śniadaniowych.

Składniki, których potrzebujemy do wykonania domowego musli:

  • 100 g płatków jęczmiennych
  • 75 g płatków żytnich
  • 125 g płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
  • 3 łyżki otrąb pszennych i pestek dyni
  • 2 łyżki: siemienia lnianego, nasion chia, słonecznika
  • 150 g suszonych owoców (wg. uznania, np. żurawina, banany, morele, jabłka, owoce goji)
  • 75 g orzechów (mogą być włoskie, laskowe, migdały lub orzechy nerkowca)

Jak przygotować domowe musli?

  1. Nastawić piekarnik na temperaturę ok. 175 C z włączonym termoobiegiem. Na blaszce do pieczenia ułożyć papier do pieczenia.
  2. Wysypać wszystkie rodzaje płatków i otrębów na blachę po ich uprzednim wymieszaniu. Należy je piec przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
  3. Orzechy możemy pokroić na mniejsze kawałki. Dobrym pomysłem będzie też ich uprażenie na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą niebywałego aromatu.

Do własnoręcznie wykonanego musli możemy dodawać przeróżne dodatki. Polecamy w szczególności kawałeczki czekolady, wiórki kokosowe, cynamon, wanilię, imbir i miód.

Musli możemy spożywać z mlekiem, jogurtem naturalnym lub kefirem.

Dlaczego domowe musli jest zdrowsze od sklepowego?

Wykonane przez nas musli nie zawiera niezdrowych, utwardzonych tłuszczy roślinnych, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Poza tym, występujące w nim cukry pochodzą wyłącznie z naturalnych składników.

Nasze musli będzie stanowiło bogate źródło wielu witamin i minerałów, dlatego też warto spożywać je jak najczęściej. Pełne ziarna zapewnią optymalną dawkę węglowodanów, a orzechy – białka.