Naturalne źródła energii dla Twojego organizmu!

Ważnym źródłem energii dla organizmu są wszelkiego rodzaju świeże i naturalne składniki. Wśród nich są rośliny, których na co dzień nie jemy bądź omijamy nie znając ich specjalnych właściwości lub uważając je za niesmaczne. Warto jednak dostrzec prozdrowotne działanie świeżych produktów, tj. chia.

Nasiona tej rośliny należą do najzdrowszych produktów na świecie. Są one wypełnione licznymi substancjami odżywczymi, które polepszają funkcjonowanie oraz możliwości organizmu człowieka. Bardzo dobrze wpływają nie tylko na ciało, ale także i umysł. Więcej na ten temat można przeczytać na ekamedica24.pl.

Chia dostarcza do organizmu wiele wartości odżywczych. W swoim składzie ma błonnik, białko, tłuszcze, wapń, mangan, magnez i potas. Ale to nie wszystko. Zawiera również cynk, witaminy B1, B2 i B3. Nasiona tej rośliny są bardzo małe, ale ich skład pokazuje jak wielkie znaczenie mają dla prawidłowego działania organizmu.

Chia są dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Ich głównym zadaniem jest zwalczenie wolnych rodników, które często powodują uszkodzenia, a nawet niszczenie komórek. Co więcej, w ten sposób zabiega się schorzeniom takim jak nowotwory czy mutacje komórkowe. Przeciwutleniaczy spowalniają także proces starzenia.

Co ciekawe, większość węglowodanów zawartych w nasionach chii pochodzi z błonnika. Dlatego jest on znacznie zdrowszy i lepiej wpływa na ogólne funkcjonowanie człowieka. Błonnik nie podnosi poziomu cukru we krwi więc nie wymaga insuliny do jego strawienia. Dodatkowo może absorbować nawet dwunastokrotnie więcej wody niż sam waży. W ten sposób powstaje żelopodobna substancja, która może rozszerzać się w żołądku.

Nasiona chii są również bardzo dobrym źródłem białka. Nie można zapomnieć, że wspomaga ono spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie spożywają jego duże ilości. Duże spożycie białka ogranicza apetyt, ochotę na nocne przekąski, a nawet obsesyjne myślenie o jedzeniu.

Chia zawiera w swoim składzie wysoki poziom kwasów omega-3. Naukowcy twierdzą, że ta ilość jest większa nawet niż u łososia. To także dobry sposób na zwiększenie parametrów krwi w organizmie. Nasiona chii wpływają na maksymalizacje „dobrego” cholesterolu oraz minimalizację „złego”. Dodatkowo mogą obniżyć poziom trójglicerydów, ograniczyć występowanie stanów zapalnych, zwiększyć insulinooporność oraz zmniejszyć ilość tłuszczu.

Ale to nie koniec zastosowań prozdrowotnych tej rośliny. Okazuje się, że ma także wiele składników odżywczych, które wpływają na rozwój oraz trwałość kości. Chodzi o wapń, magnez, fosfor i białko. Specjaliści szczególnie nasiona chii zalecają osobom, które nie mogą, unikają bądź z różnych względów nie spożywają nabiału. Będą one świetnym uzupełnieniem codziennej diety.

Więcej na temat naturalnych źródeł energii i wsparcia owoców, warzyw oraz ziół w codziennym odżywianiu, można przeczytać na naturapluszdrowie.pl.