Smoothie to łagodny i orzeźwiający napój ze świeżych owoców. To także bomba witaminowa, którą w przepysznej formie dostarczamy do organizmu. W artykule przedstawiamy zalety regularnego picia smoothie.
Co to jest smoothie?
Uważa się, że recepturę na smoothie stworzył Amerykanin Stephen Kunau. Smoothie to napój ze zmiksowanych i schłodzonych owoców – świeżych lub mrożonych – z dodatkiem wody lub soku owocowego. Konsystencja napoju jest gęsta i kremowa. Smoothie to nie to samo, co popularny shake. Ten drugi serwowany jest zwykle z dodatkiem mleka, podczas gdy smoothie to koktajl bez nabiału. Napój owocowy można wzbogacić o dodatki, które podkreślą walory smakowe i wartość odżywczą napoju, np. natkę pietruszki, korzeń imbiru, jarmuż lub otręby. Wystrzegaj się dodawania do smoothie cukru! Naturalne smoothie jest zdrowe i mogą go pić nawet osoby, które zmagają się z cukrzycą.
Pij dla zdrowia
Smoothie to fantastyczna i łatwo przyswajalna dawka składników odżywczych. W zależności od kompozycji owoców i dodatków, dostarczamy do organizmu wartościowe kalorie, witaminy i minerały. Smoothie zaleca się spożywać osobom, które są na diecie. Jeśli chcesz zrzucić parę kilogramów wystarczy, by jeden posiłek w ciągu dnia zastąpić owocowym koktajlem (ale bez dodatkowego cukru czy lodów). Efekt jest widoczny po kilku tygodniach. Spożywanie smoothie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Smoothie nie tylko latem
Lato to idealna pora, by przygotowywać smoothie codziennie. Duży wybór świeżych owoców i warzyw sprawia, że tylko od naszej wyobraźni zależy, jak połączymy smaki. Wraz z przeminięciem lata nie kończą się jednak możliwości przygotowania smoothie. W sklepach można spotkać gotowe mieszanki mrożonych owoców, skomponowanych specjalnie z myślą o przygotowaniu smoothie w domu. Jak wiadomo, mrożone owoce doskonale zachowują cenne wartości odżywcze, a do tego od razu mamy schłodzony napój!
Przykładowe przepisy na smoothie
Przepis 1: Przygotuj kiwi (3-4 szt.), plaster cytryny (2 szt.) i garść natki pietruszki. Zmiksuj składniki. Możesz dodać łyżeczkę miodu i pół szklanki wody.
Przepis 2: Przygotuj jarmuż (2-3 liście), banana, jabłka (1-2 szt.), sok jabłkowy (1 szklanka). Opcjonalnie możesz dodać kawałek imbiru (nie obieraj go ze skórki!). Zmiksuj składniki i schłodź w lodówce.
Przepis 3: Przygotuj ogórki gruntowe (2 szt.), mango, sok pomarańczowy (1 szklanka). Opcjonalnie możesz dodać imbir i listki mięty.
Przepis 4: Przygotuj mango (wystarczy pół owocu), banana, sok z cytryny (2 łyżki), wiśnie bez pestek (10 szt), sok z pomarańczy (1 szklanka). W pierwszej kolejności zmiksuj mango, banana oraz soki z cytrusów. Przelej do szklanek. Osobno zmiksowane wiśnie dodaj na wierzch smoothie. Trzymaj w lodówce przez kilka godzin, by schłodzić napój.