Substancja stymulująca naturalnie występująca w żywności, bądź wprowadzana do niej w celu poprawy stanu zdrowia spowodowaną rozwojem prawidłowej mikroflory w jelitach – to właśnie definicja prebiotyku. Zaliczamy do nich wiele, powszechnie znanych substancji, często nie mając świadomości, że mają one działanie prebiotyczne. To między innymi skrobia, błonnik pokarmowy czy składniki węglowodanowe.
Gdzie je znajdziemy?
Charakterystyka działania prebiotyków polega na tym, że są to nierozpuszczalne frakcje, które w niezmienionej postaci przedostają się do jelita, głównego miejsca ich działania. To właśnie tam odgrywają największą rolę korzystnie wpływając organizm. Stymulują bowiem rozwój korzystnych drobnoustrojów, ograniczając wzrost szczepów gnilnych i patogennych. Dzięki temu wykazują bardzo duże działanie prozdrowotne. To pojęcie wiąże się z tematem profilaktyki i terapii schorzeń układu pokarmowego m.in. łagodzeniem stanów zapalnych jelit, zmniejszeniem ryzyka nowotworów jelita i żołądka a także leczeniu zaparć.
Co więcej, cenne właściwości technologiczne prebiotyków skutkują wykorzystaniem ich w procesach technologicznych, jako zamiennik wielu substancji. Przykładowo w produktach mlecznych, prebiotyki stanowią zamiennik cukru, tłuszczu a nawet wpływają na strukturę, trwałość i konsystencję jogurtu czy śmietany. Często stosowane jako składnik produktów dla diabetyków, żywności o mniejszej kaloryczności, produktach typu light, galaretkach, sosach a nawet czekoladzie. Dzięki licznym badaniom, prebiotyki znajdują bardzo duże zastosowanie, a wykorzystanie ich w produkcji żywności zapewnia dobrą jakość produktu, bez ingerencji chemicznej. Ostatnie stwierdzenie jest bowiem spowodowane tym, że prebiotyki to substancje naturalne, które dodawane są do produktów w postaci naturalnych ekstraktów.
Najczęściej stosowane prebiotyki są zawarte w cykorii, szparagach, karczochach, cebuli, fasolę czy topinambur. To niejako potwierdzenie, że zdrowa i zbilansowana dieta odchudzająca, która dostarcza wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji, w tym prebiotyków składa się z normalnych, powszechnie występujących składników. Jak widać, zamiast aptecznej suplementacji, najlepiej wzbogacać się prawidłowym jadłospisem.