Ból związany z dolegliwościami stawów dotyka wielu z nas. W niektórych przypadkach jest on spowodowany urazami lub nadmiernym przeciążeniem, w innych zwyrodnieniami. Jak sobie z nim radzić? Czy można go wyeliminować i zapobiec ponownemu wystąpieniu?
Regeneracja stawów za pomocą żelatyny
Istnieje wiele leków i suplementów diety, mających na celu poprawię stanu naszych stawów i zmniejszenie doskwierającego bólu. Większość z nich ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Oprócz syntetycznych, dostępnych w aptekach leków, możemy wybierać spośród wielu naturalnych specyfików, które wykazują pozytywny wpływ na stawy oraz mięśnie. Jednym z nich jest żelatyna. Stosowanie tego produktu ma wiele zalet. Do najważniejszych z nich należy niska cena i duża dostępność.
Jak działa żelatyna na stawy?
W żelatynie znajduje się bardzo dużo aminokwasów, które wspomagają naprawę uszkodzonej tkanki łącznej. Dodatkowo, jest ona również bogata w kolagen, który wzmacnia chrząstkę, tym samym chroniąc nasze stawy. Pozytywnie wpływa na stan kości, ścięgien oraz więzadeł. Regularne spożywanie żelatyny znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę oraz choroby zwyrodnieniowe stawów. Przynosi również dużą poprawę u osób, które już cierpią na te schorzenia. Żelatyna zwiera również niewielkie ilości fluoru, które oprócz pozytywnie wpływają nie tylko na kości, ale również zęby, wzmacniając je i chroniąc przed próchnicą. Ma ona szerokie zastosowanie i wiele zalet.
Powinna być stosowana przez sportowców- szczególnie biegaczy oraz kulturystów, którzy często nadwyrężają swoje stawy kolanowe, osoby ze znaczną nadwagą, osoby starsze oraz te, cierpiące z powodu zwyrodnień stawów i urazów, takich jak np. zerwanie więzadeł. Jeśli chcesz poznać więcej szczegółów dotyczących tego, jak działa żelatyna na stawy, niezbędne informacje znajdziesz na http://ruszajpozdrowie.pl/zelatyna-wieprzowa-na-stawy-suplement-z-dluga-historia/
Co jeść, aby dostarczać organizmowi żelatynę?
Żelatynę można kupić w większości sklepów spożywczych. Ma ona postać drobnego proszku, który zmieszany z wodą zmienia jej konsystencję w galaretkę. Żelatynę można przyjmować w takiej, czystej postaci, można również urozmaicać ją różnymi składnikami- jogurtem, śmietaną, czy miodem. Innym sposobem jest spożywanie galaretki na stawy. Można przyrządzić ją samemu, dodając zakupiony proszek do soku owocowego lub kupić w sklepie gotowy produkt. Należy jednak upewnić się, że do wykonania galaretki użyta została żelatyna wieprzowa, a nie np. pektyna.