Sporty siłowe oraz wytrzymałościowe stanowią specyficzne dyscypliny, charakteryzujące się zwiększonym zapotrzebowaniem na wiele składników, a jednocześnie indywidualnymi normami, ustalanymi w oparciu o intensywność wysiłku fizycznego, jego charakter oraz specyficzne parametry sportowca.
Bardzo ważnym w diecie każdego zawodnika dyscyplin wytrzymałościowych jest zagadnienie związane ze składnikiem odżywczym jakim jest białko. Stanowi ono podstawowy element budulcowy naszego organizmu, uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych oraz wchodzi w skład enzymów i hormonów. Jego odpowiednia podaż, pozwala na szybką regenerację mikrourazów, które w przypadku sportów tej dyscypliny są bardzo częstym, a jednocześnie ignorowanym zjawiskiem.
Ponadto białko jako element składowy mięśni, odpowiada za ich wytrzymałość oraz siłę, determinując skuteczność określonego sportu i uzyskiwane w nim wyniki. Pojedyncza cząsteczka białka składa się z połączonych ze sobą w łańcuchy aminokwasów. Dzielą się one na dwie grupy – pierwsza z nic, czyli aminokwasy endogenne, syntetyzowane są w organizmie, dzięki czemu nie wymagają dostarczania ich wraz dietą.
Druga natomiast grupa to aminokwasy egzogenne, których właściwa podaż warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest to szczególnie istotne w przypadku sportowców, u których zapotrzebowanie na nie zdecydowanie wzrasta. Ważne jest, aby dostarczać organizmowi wszystkich aminokwasów egzogennych w odpowiednich proporcjach, co umożliwia odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta, bogata w produkty białkowe i zbożowe. Niejednokrotnie w przypadku intensywnych treningów, konieczne jest zastosowanie odżywek i suplementów, które pomogą odbudować straty, czy też uzupełnić niedobory aminokwasów.
Powinny one być dobierane wraz ze specjalistami, w odpowiednio wyliczonych dawkach tak, aby były one pomocne w osiągnięciu celu, a nie wpływały niekorzystnie na zdrowie. Suplementacja w sporcie może przyczynić się do wzrostu wydajności zawodnika, a w przypadku sportów wytrzymałościowych do wzmocnienia siły i wytrzymałości włókien mięśniowych.